Velká změna pro důchodce v Česku. Manželé se musí o důchod rozdělit, jde o peníze

Česká republika vstupuje do velmi složité ekonomické fáze a také proto chystá jednu zásadní věc, která se dlouhou dobu odkládala. Proběhne totiž důchodová reforma, jakkoliv někteří zpochybňují její rozsah a spíše upozorňují, že to bude balíček změn než celkové překopání systému.


Důchody projdou změnou

Ovšem v určitých ohledech se to reformě skutečně blíží. Zcela se například změní výpočet věku pro odchod do důchodu, který bude i na evropské poměry ojedinělý, jelikož každý by měl jít do penze trochu jindy a kdy to bude, mu bude sděleno někdy kolem padesátého roku věku.

Je poměrně logické, že většina změn bude k horšímu, jelikož celá reforma se dělá především proto, aby se na důchodovém systému ušetřilo a aby peníze byly rozdělovány efektivnějším způsobem. Je tedy třeba se připravit na poměrně nepopulární kroky, přičemž jedním z nich je zrušení výchovného.

To bylo zavedeno teprve v loňském roce a adresovalo problém v podobě rozdílné výše důchodů mužů a žen. Ty se totiž musí obvykle starat o děti a nemohou pracovat, tudíž tolik neodvádí do důchodového pojištění. Ve výsledku pak mají nižší penzi, což výchovné konečně alespoň trochu zvrátilo.

Samé změny

Teď však bude tento instrument postupně utlumován, až v roce 2030 skončí zcela. Nahradit by ho měl společný vyměřovací základ manželů, který spočívá v tom, že se v páru o důchod jednoduše rozdělíte.

Představte si to tak, že dáváte důchodové pojištění na jednu hromádku, a když to ze strany ženy vypadne nebo oslabí, bude na něj přispívat třeba jen muž. Ve výsledku to ale pro manželku nebude hrát roli, jelikož z této hromady se potom vypočtou dvě rovnoměrné penze.

Doporučeno